Fårikål FAQ
I disse dager snakker man like ofte om fårikål (heretter kalt FK) som BOA. FK hører høsten til, og er sett på som en norsk spesialitet. Det er egentlig bare tull, da kål og lam kokes sammen i hele verden, men vi har likevel noen detaljer som man bør huske på for å få det beste resultatet.
Hva trenger jeg?
Et halvt kilo hodekål per pers, hvis folk er sultne
Et halvt kilo lam per pers er også bra
Sort pepper (hel, selvfølgelig)
Salt
Litt siktet hvetemel
Vann
Stor gryte
Kniv
2 fl. Vin Rouge per pers
Hva slags kjøtt er tingen?
Lam. Alt kan brukes, men stykker av forpartiet er å foretrekke. Oslo halal kjøtt til 65,- per kilo. Lammekoteletter er forrykt, men det går fint.
Hvorfor snakker alle om 50/50 regelen?
Jo, fordi man skal ha halvt om halvt av lam og kål. Jeg bruker opp mot 58% lam, men det er skam.
Hva skal jeg gjøre med ingrediensene?
Skjenk et glass vin. Lukt på det. Ta en liten munnfull, hold den på tunga i noen sekunder og svelg. Hent kniven og skjær kålen i 4 cm tykke båter. Skjær vekk den harde kjernen i kanten. Drikk vin. Fyll 1 cm vann i gryta og dekk bunnen med kålbåter. Drikk vin. Dekk deretter kållaget med lam. Du trenger ikke tette helt igjen. Dryss to spiseskjeer mel over herlighetene. Deretter en snau spiseskje salt og til slutt masse pepper. Drikk vin. Fortsett slik - lag for lag. Til slutt heller du slumpen i vinglasset over byggverket.
Hva skal plata stå på?
2
Skal jeg røre i gryta?
Nei. Da blir det lammegrøt med pepper på bunn.
Hvor lenge skal det stå?
Det avhenger av volum og meter over havet, men normalt er det ferdig når kjøttet løsner fra beinet.
Hva skal jeg gjøre med restene?
De varmes opp og spises dagen etter. Mange mener at da er FK'en på sitt ypperste.
6 Comments:
Jeg savner FK terms & conditions, FK privacy policy URL, about FK, og log in muligheter for FK members...
Genial FAQ, Åsmund!
Har spist lam tre ganger de to siste ukene nå.
Jeg vet at dette muligens er blasfemisk i innbygdes FK-kretser, men heldigvis har du glemt terms & conditions, så her kommer det:
I min verden blir FK enda et hakk bedre når jeg putter STORE biter gulrøtter oppi. Ikke mange, bare nok til at man får et par tre stubber hver.
Få rik Ål!!
.. fattig ål suger!
Tusen takk. Dere har helt rett, alle sammen. Kanskje med unntak av gullerotinnspillet til Simen. Man legger ikke bæsj på bløtkaka heller.
.... sier mannen i kjole.
Legg inn en kommentar
<< Home